Želė tortas

Šventės didelėje šeimoje buvo puikios!
Pasidalinome dovanomis, palinkėjimais, žiniomis per giminės „Protų mūšį“. Apsidalinome ir virusu – na, ir kaip jis nesiautės, kai už lango labiau Velykos… Linkiu visiems pasveikti !
Gražios tos lietuviškos Kalėdos – kisieliaus upės, aguonų pieno marios ,- „tekėjo upeliai brangvynužio…“(čia iš lietuvių liaudies dainos )
Tikėjausi puikių ne tik patiekalų, bet ir nuotraukų – nespėjau🙂 – visi labai išalkę buvo po pasninko. Laikau tai komplimentu, kad maisto buvo tiek, kiek reikėjo, o ne per daug. Ne viskas pavyko – labai norėjau „sublizgėti“ ruošdama žuvies putėsius – deja, puiki tik nuotrauka – reikės laukti kitos progos prisipirkti prabangios žuvies🙂

Vaikai pasakojo, kad turi draugų, kurie nežino aguonų pieno skonio. Pas mus – tai pats būtiniausias Kūčių atributas. Anksčiau jį ruošdavo močiutė, po to aš jai padėdavau. Dabar estafetę perėmė sūnus –  juk vyriškas darbas tiek sukti mėsmalės rankeną🙂. Šiemet pabandėm aguonas malti su lėtaeige sulčiaspaude – efektas stulbinantis. Aguonpienio skonis labai turtingas, sodrus , o darbas vyko greitai (net grindys liko švarios :)).

Patarimai dėl aguonpienio tegul laukia kitų metų, o dukterėčia prašo, kad parašyčiau apie Želė tortą🙂

Želė tortas

Želė per šventes – labai paklausios vaišės – šventiška, gaivu ir lengva. Žinodama, kad anyta ruošia galybę želė stiklinaičių  su vaisiais, padariau želė tortą į didelę vazą , bet galima daryti į atsegamą formą – tada nereikia šaukštu kabinti – galima pjaustyti.

Man reikėjo (16 žmonių):
1 l juodųjų serbentų sulčių (padariau atskiedusi vandeniu 250 ml vasarą ruoštų sulčių su cukrumi )
1 l raudonųjų serbentų sulčių ( 250 ml neskiestų)
900 g varškės masės (naudoju Žemaitijos pieno „Varškės produktą“ arba varškės sūrelius po 100 g)
500 ml grietinėlės
1 stiklinė cukraus ( jei varškės masė nesaldi)
2+2+3 šaukštai želatinos
sauja lazdyno riešutų be odelių
sauja pakepintų graikinių riešutų
sauja sukultūrintų spanguolių
150 ml trintų braškių
morengų (nebūtinai – man liko nuo glajaus, todėl ir dėjau, kad būtų įvairesnė tekstūra :))
Laiko, kad visi sluoksniai sustingtų🙂

Į tris dubenėlius užmerkiu želatiną – po 2 valgomuosius šaukštus 1 litrui skysčio (3 šaukštams  imu metalinį dubenėlį, nes reikės kaitinti garų vonelėje).
Jei neturite savos gamybos sulčių, galite naudoti jau paruoštą želė pakeliuose.
Vasarą burbuliavau, kai draugė atsiuntė po kibirą juodųjų ir raudonųjų serbentų – dabar džiaugiuosi naikindama vasaros atsargas.
Atskiruose puoduose užkaitinu atskiestas sultis (paragaukite, gal jums trūksta cukraus). Sudedu išbrinkusią želatiną ir maišau, kol ištirpsta.
Juodųjų serbentų sultis supilu į didelę vazą, įmetu saują spanguolių ir dedu į šaldytuvą ( arba uždengusi – į lauką).
Kitas puodas tegul vėsta kambaryje.
Išplaku grietinėlę su ½ stiklinės cukraus.
Išplaku varškės masę su ½ stiklinės cukraus. Plakdama sujungiu su grietinėle.
Įpylusi į nedidelį puodelį vandens, užkaičiu ir uždedu metalinį dubenėlį su 3 šaukštais išbrinkintos želatinos – ji turi išsilydyti ant karštų garų.
Nebegaruojančią želatiną maža srovele pilu į plakamą varškės ir grietinėlės masę.
Dalį masės atskiriu ir suplaku su trintomis braškėmis (galite dėti aguonas, kavą, kokosų drožles ar kitokias trintas uogas).
Užsiimu menišku sluoksniavimu – ant jau sustingusių sulčių  dedu sluoksnį varškės , morengus, dalį riešutų, varškę su braškėmis, likusius riešutus ir likusią varškę.
Palaukiu kol sustings.
Supilu jau vėsias raudonųjų serbentų sultis ir palieku nakčiai.

Jeigu darysite atsegamoje formelėje – išklokite dugną maistine plėvele.

Darydami šį tortą,neapsiribokite receptu – galima dėti konservuotus vaisius, įvairiausiai sluoksniuoti, panaudoti sausainius – kiekvieną kartą gausis vis kitaip, bet skanu ir gražu – visada vienodai🙂.
 

 

2 mintys apie “Želė tortas

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s