Saldžiosios Kalėdų dovanos

Sušalo rūkas. Romantiškai tvyrojo nuo pat ryto ,o paspaudus šaltukui, taip romantiškai ir užšalo. Bestingdamas aptraukė šerkšnu visas smilgas ir dar žydėjusius gvazdikus. Gražu🙂

Užsiėmiau Saldžiųjų dovanų gamyba. Kaip ir nieko naujo neišradau, tačiau tai jau tapo tradicinėmis dovanomis iš mūsų namų, todėl net neįsivaizduoju savęs belakstančios po parduotuves ir ieškančios „ko nors nebrangaus ir mielo“🙂

Jei suskubsite, ir jūs dar spėsite pasiruošti Saldžiųjų dovanų.

Šiemet į dėžutes sudėjau : imbierinius keksiukus ir imbierinius sausainius, kokosiukus ir triufelius. Keksiukų ir imbierinių sausainių receptų pasidairiau internete, kokosiukais buvom atsivalgę ir primiršę , o triufelių receptą kažkada užsirašiau iš Oliverio šou.
Aišku, turėjau įvairiausių sumanymų valgomosioms dovanoms, bet prieš šventes  laikas labai pagreitėja, todėl dariau, ką jau įgudusi daryti.

Pradėsiu nuo kokosiukų, kuriuos paprasčiausia ir greičiausia pagaminti.
Kokosiukams

200 g kokoso drožlių
3 v.š. ryžių miltų
1 indelis kondensuoto pieno su cukrumi

Į dubenį suberiu kokosus,suberiu miltus (kai neturiu ryžių miltų, dedu paprastus ), supilu kondensuotą pieną. Viską gerai išmaišau. Formuoju rutuliukus ir dedu ant skardelės , išklotos kepimo popieriumi.
Kepu iki kol pradeda vos vos ruduoti – neperlaikykite – kokosiukai bus rudi (nors man ir tokie skanu), bet jei atidžiai stebi, kaip jie orkaitėje gyvena, tai būna tokie su kietesniu paviršiumi, o vidus – minkštutėlis. Dar karštus reikia nuimti nuo kepimo popieriaus. Aš šį kartą matyt kažkur nuklydau ir kokosiukai pridžiūvo prie popieriaus😦. Apverčiau juos popieriumi į viršų , supurškiau vandeniu ir labai gražiai nulupau popierių.
Dedant į dovanų dėžutę, kiekvieną kokosiuką galima įdėti į popierinį lizdelį, bet nebūtina, nes jie nelimpa ir netepa.

Triufeliai

400 g juodojo šokolado ( kuo didesnis kakavos procentas, tuo geriau – pvz. 80% )
400 ml grietinėlės
400 g cukraus
200 g lazdyno riešutų
Viršutiniam sluoksniui – kokosų drožlių, sezamo, cinamono, šokolado ar cukraus pudros.

Viskas labai paprasta, bet visas procesas išsitęsia laike, todėl protinga būtų triufelių masę pasidaryti iš vakaro ir padėti į šaldytuvą, kad ,turint laiko, galima būtų pabaigti ruošti.
Pradedu nuo riešutų – juos pakepinu, atvėsinu ir nutrinu luobeles.
Skardelę sutepu aliejumi.
Cukrų supilu į keptuvę, užpilu 6-7 šaukštus vandens ir kaitinu, kol pradeda ruduoti ir lydytis.
Suberiu riešutus ir visą griliažinę masę supilu ant aliejumi pateptos skardos. Palieku atvėsti.
Užkaičiu puodą su vandeniu, ant kurio dedu dubenėlį su sulaužytu šokoladu.Kai šokoladas išsilydo, po truputį supilu grietinėlę ir maišau tol, kol masė pasidaro vienalytė.
Gabalėliais sulaužau griliažą ir sumalu kavamale.
Sumaltą masę sudedu į šokoladą, išmaišau ir, uždengusi plėvele, dedu į šaldytuvą.
Turbūt užtektų ir kelių valandų, bet aš pasiplanuoju, kad ilgiau pastovėtų.
Kai jau būnu pasiruošusi, išsiimu šokoladinę masę ir, atgnybusi gabalėlį, padarau norimą formą – rutuliuką, kvadratėlį, cilindrą. Tokį lipnutį saldainį įvolioju į : sezamą, cinamoną, kokokų drožles. Anais metais buvau pasidariusi cinamoną su čili ir dar – į kiekvieno saldainio vidų dėjau po lazdyno riešutą (va kada tik prisiminiau – neįdėjau šiemet L).
Tas viršutinis sluoksnis gali būti jūsų fantazijos šedevras (tarkim, malta džiovinta apelsinų žievelė su cukraus pudra – kur gi mano idėjos anksčiau buvo…)
Triufelius galima pasigaminti gerokai anksčiau – įvolioti jie netyžta ir netepa, bet labai gražu kiekvieną įsodinti į popierinį lizdelį.

Imbierinius keksiukus kepėm savaitgalį su draugėmis – dabar tik išpaišiau su glaistu, o receptas yra http://www.isbandytireceptai.com/search/label/Pyragai%2FPyrag%C4%97liai.

Dar kepiau imbierinius sausainius, kurių receptą irgi nurodysiu http://www.isbandytireceptai.com/search/label/Sausainiai – aš dėjau grikių medų vietoj melasos, tai ypatingai kvapnūs sausainėliai pavyko.
Kai turėsiu daugiau laiko, būtinai aprašysiu šiuos receptus.

Buvau sužavėta čia aprašytu glajumi – pasidariau ir likau labai patenkinta – jokių žalių baltymų :
200 g cukraus pudros
200 g morengų
3-4 šaukštai vandens

Morengus sumaliau, sumaišiau su cukraus pudra, įpyliau vandens ir gerai išmaišiau – jei lieka grūdeliai, jie užkemša „pieštuką“🙂. O pieštuką pasidariau ir maišelio su užtrauktuku – neveltui jų užsiprašiau lauktuvių iš Amerikos🙂. Kai supyliau paruoštą glajų,  maišelio kampelį nukirpau (tik vos vos ) ir ,lengvai spausdama, užsiėmiau piešimu. Net vyras panoro pabandyti, bet po 5 nupieštų šypsenėlių, jo kantrybė išseko.
Darbo tikrai nemažai, bet koks džiaugsmas!
Visko po truputį sudėjau į dėžutes ir laukiu Kalėdų🙂

5 mintys apie “Saldžiosios Kalėdų dovanos

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s