Karališka žuvienė

Ryte pasigailėjau nepasiėmusi į rytinį pasivaikščiojimą foto aparato. Po audrų ir vėjų taip tylu, kad net baugu. Rūko kristalai padabino kiekvieną spyglį ir žolynėlį. Ir, nors sniego tik pėdsakai, tapo švariau ir šviesiau.

Galvoju, kaip atsiranda receptai – kas priverčia derinti dažnai nesuderinamus dalykus. Juk dažnai būna – vartai kokį receptų leidinį ir tik ne daug kas užkliūva „o, įdomu“. Viešėdama Varšuvoje, užtikau senovišką lenkų receptą – nustebau perskaičius produktus, iš kurių sukurtas patiekalas, bet užsirašiau, kad išbandyčiau.

Galvoju, kad prieš Kūčias mūsų virtuvėse įvairiausios žuvies randasi, o kur žuvis, ten gali būti ir žuvienė🙂

Karališka žuvienė

Surašysiu originalų receptą, o po to parašysiu, kaip viriau aš🙂

Apie 1,5 kg žuvies
1 l žuvies sultinio
½ stiklinės razinų
1 stiklinė džiovintų slyvų
1 stiklinė raudonojo vyno
½ stiklinės migdolų
druska, pipirai

Tikrai „karališka“sudėtis🙂
Kadangi pirkau įvairios žuvies įvairiems Kūčių patiekalams, liko galvų ir kaulų. Sudėjau į puodą, užpyliau vandeniu ir viriau, įdėjusi svogūno galvą, druskos ir negailėdama pipirų.
Po geros valandos, turėjau apie 2 litrus nukošto žuvies sultinio.
Vyną pakaitinau ir juo užpyliau nuplautas razinas.
Slyvas gerai nuploviau ir sumaliau smulkintuvu (blenderiu).
Apie 300 gramų menkės filė supjausčiau piršto storumo gabalėliais ir sudėjau į verdantį sultinį.
Supyliau razinas su vynu.
Sudėjau maltas slyvas.
Pavirusi kelias minutes, išmaišiusi trintas slyvas (jos nori sušokti ), subėriau migdolus (kapotus arba pjaustytus riekelėmis).

Vyras – žvejas ir žuvienių degustatorius, ilgai negalėjo suprasti ką valgo. Spalva tamsi – lyg trintų grybų. Saldžios slyvos ir razinos dera su stipriu žuvies sultiniu ir vyno kvapu. Rekomenduojama valgyti su saldžia duona arba bulvėmis.

Nepaprastai skanu – man dar neteko tokios žuvienės ragauti – tikra „Karališka žuvienė“.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s