Šviesos diena ir švediškai paruoštos bulvės

Nuo ryto laukiu kada prašvis. Nesulaukiau…

Namuose jau pradėjo rastis maišeliai ir dėžutės – „po eglute“. Viena blizganti dovana atkeliavo iš už Atlanto. Sukau ratus aplinkui – kaip ir negražu atplėšti, bet labai jau knieti – juolab, kad eglutės tai neturiu🙂. Turiu prisipažinti – neatsilaikiau – išpakavau🙂. O ten – kompaktinės plokštelės. Viena – Kalėdinės muzikos rinkinys. Smagu buvo puošti namus, skambant Kalėdinei muzikai…ir tapo šviesiau🙂

Gruodžio mėnesį (13d), per pačią tamsą, švedai švenčia Liucijos arba šviesos dieną. Kažkada pažįstamas švedas apie ją papasakojo ir tokią šventę organizavom restorano lankytojams. Būtinai turi eiti merginų procesija (šventoji Liucija  už motinos išgijimą pasižadėjo visus turtus išdalinti vargšams – už tai ją nuteisė ir sudegino), užsidėjusios ant galvų žvakių karūnas. Šia procesija iki šiol atidaroma Nobelio premijų įteikimo ceremonija, o aš su šypsena prisimenu, kaip mes kūrėm žvakių karūnos konstrukciją🙂.

Prisiminiau ir švedišką patiekalą.

Švediškai paruoštos bulvės

4 asmenims reikės:
8 vidutinio dydžio bulvių
1 karšto rūkymo skumbrės ( gali būti ir kitokia rūkyta žuvis)
2-3 kiaušinių
6-8 vnt. ančiuvių puselių
1 v.š. aliejaus, kuriame buvo ančiuviai
grietinės arba grietinėlės ( aš naudojau kaimišką saldžią grietinę )
druskos, pipirų

Sezoninių salotų – šį kartą – marinuotų burokėlių.

Pasiruošiu bulves. Jeigu turite šviežių bulvių, virkite gerai nuplovę su lupenomis. Mano turimų bulvių lupenos nepasirodė keliančios apetitą, tai bulves nuskutau. Nurodytas kiekis labai abstraktus – patys nuspręskite , kiek skirti bulvių vienam asmeniui🙂. Bulves verdu.
Į tą patį puodą dedu virti gerai nuplautus kiaušinius.
Kol bulvės verda, pasiruošiu rūkytą žuvį – išimu kaulus, nulupu odą. Jei patieksite kiekvienam asmeniui atskirą porciją, galima iškarto sudėlioti į lėkštes.
Išvirusius kiaušinius atvėsinu ir nulupu.
Nusunkiu bulves. Į puodą su bulvėmis dedu nuluptus kiaušinius, susmulkintą ančiuvių filė, įpilu ančiuvių aliejaus ir stambiai ir netvarkingai viską sugrūdu. Užpilu grietinės. Nenurodau grietinės kiekio – jei verdate šviežias bulves su lupenomis, reikės mažiau, nes bulvės drėgnesnės, jei bulvės miltingos, jos grietinės sugers daugiau.
Tokią netvarkingą masę dedu šalia rūkytos žuvies, apibarstau pipirais.
Valgom su žaliomis salotomis ( šį kartą pasirinkau pamarinuotus virtus burokėlius)

Nesu didelė bulvių gerbėja, bet tie švedai – puikūs kulinarai (kaip mano draugė sako – ten kiekviena”bobutė” šefu dirbti galėtų :)). Lyg ir keistas derinys – virtos bulvės su virtais kiaušiniais, bet ančiuvių sūrumėlis ir ypatingas kvapas, viską apjungia (neturite šaldytuve ančiuvių? – būtinai nusipirkite – kai reikia suteikti patiekalui subtilią natelę, jie nepamainomi).
Tiesiog pasninko patiekalas🙂

 

2 mintys apie “Šviesos diena ir švediškai paruoštos bulvės

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s