Pavasaris gruodį ir Menininkų pyragas

Tas pavasaris gruodį susuko mano katinui galvą – įsimylėjo. O meilė – dalykas rimtas. Nėr kada net pamiegot – pareina iš kiemo riaumodamas, puola prie savo dubenėlių ,springdamas pasisotina ir bėgte atgal – juk tiek reikalų, kai myli…
Bet ne apie meilę šiandien, o apie meną🙂
Tiksliau – apie menininkų pyragą🙂
Gal tie menininkai ir visai niekuo dėti, bet mano užrašuose šis pyragas taip vadinasi – receptą davė mano pusseserė, užsirašiusi jį, stovyklaudama menininkų draugijoje. Taip atsirado „Menininkų pyragas“ – tai tikras paprastumo bei išradingumo derinys – tik menininkai ir gali atrasti tokias dermes…

Menininkų pyragas

1 kg varškės (aš naudoju “Žemaitijos pieno” Varškės gaminį)
3 kiaušiniai
1 indelis kondensuoto pieno su cukrumi
50 g sviesto
400-500 g avižinių sausainių
1 v.š. cukraus plakant baltymus

Regis, produktų sąrašas neilgas🙂, bet norma didžiulė – aš dažniausiai kepu tik pusę jos.

Taigi – pasiruošiu atsegamą formą – iškloju kepimo popieriumi ir patepu aliejumi šonelius. Avižinius sausainius sulaužau – bet kaip (arba meniškai :)).
Išlydau sviestą ir juo apipilu  sausainius. Dubenėlį pajudinu,pakratau, kad geriau pasiskirstytų sviestas. Sausainius suberiu į formos dugną.
Atskirai išplaku trynius ir baltymus su cukrumi.
Į varškę (perku varškės gaminį, kad nieko nebereikėtų su varške daryti, bet ne visur yra pirkti, todėl varškę reiktų arba pertrinti, arba ,sudėjus į virtuvinį kombainą, išplakti su kondensuotu pienu) supilu kondensuotą pieną ir išplaku. Sudedu trynius. Išplaku.
Sudedu plaktus baltymus ir delikačiai išmaišau.
Taip paruoštą varškės masę supilu ant sausainių. (Kartais ant sausainių dedu tirštos uogienės –dažniausiai spanguolių )
Kepu 45 minutes 180 laipsnių orkaitėje.

Kai vaišinate šiuo pyragu svečius, dažniausiai užduodamas klausimas – mmmmmm kokia čia tešla ?… Tada aš vartau akis – supraskit, labai ypatingai paruošiama🙂. Iš tiesų ir pačiai sunku patikėti, kad tie sausainiai transformuojasi į nepaprastai purų, lengvą ir kvapnų kepinį. Varškės sluoksnis irgi neatsilieka – toks burnoje tirpstantis.

Menininkų pyragas visai nefotogeniškas – jau trečią pyragą fotografuoju, bet ne itin pavyksta – gal jums geriau išeis . Va jums ir konkursas – siųskite pyrago nuotraukas, o aš , sukvietusi meno tarybą, išrinksiu geriausią. Be jokios abejonės, jūsų lauks dovana-staigmena🙂. Nuotraukas siųskite iki Kalėdų !
Štai jums ir menas🙂

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s