Karšti sumuštiniai su daržovėmis

Vieną populiariaių įrašų kviečiu skaityti naująjame Ma’da’mų puslapyje. Tiesiog spustelėkite čia

Straipsnis „Lietuvos ryte“ priminė apie žaliavalgystę (nuoroda – jei neskaitėt). Pamenu, mano mama irgi tuo buvo susidomėjusi – visos palangės buvo nukrautos daigintomis sėklomis, džiovintomis išspaudomis iš visko, ką galima išspausti, nevalgomais „tipo duona“ paplotėliais.  Šaldytuvo durelėse skimbčiodavo estiško gyvybės eliksyro buteliukai… kol vieną dieną mama pasakė – viskas, daugiau savo pilvui nebevergausiu. Tokia tad mano patirtis su termiškai neapdorotais, džiovintais, raugintais ir fermentuotais produktais.

Elektroniniais laiškais pasklido informacija (sunku vertinti – ar tai rimta, ar juokai) apie žymų brazilų gydytoją Paulo Ubirataną, kuris teigia, kad nereikia širdies alinti fiziniais pratimais, nes jai skirta susitraukti tiek kartų, kiek skirta, o vertėtų pamiegoti per siestą. Kad valgyti mėsą – tai tiesiog mitybos efektyvumo strategija – kadangi karvės valgo žolę ir kukurūzus, o vištos – grūdus, tai valgydami mėsytę, koncentruotai gauname ir tai, kuo gyvūnai maitinosi. Brendis, alus, vynas – tiesiog distiliuota gerovė, o maisto kepimas augaliniuose aliejuose tik jį prisotina mums naudingomis medžiagomis. Nejaugi tikslas iki pat mirties išlikti sveikam su puikiai treniruotu kūnu – gal geriau per gyvenimą šuoliuoti „su daina“?…

Štai jums ir dvi nuomonės. Kurią palaikysite?

Šiandien svečiavausi viloje „Žvaigždė“ – ukrainiečių virtuvėje Palangoje. Apie jų verdamus barščius ir horilką jau sklinda legendos po visą Lietuvą, o mano mėgstami dirunai (bulviniai blynai) su prieskoniuota varške , grybų padažu ar silkute – tikrai verti apsivalgymo nuodėmės. Nežinau ar visi ukrainiečiai taip skaniai valgo, bet , atėjus į “Žvaigždę”, pasijunti lyg kalnų trobelėje prie židinio – šilta, gera ir jauku ( jeigu dar nešilta – gal pamiršote užsisakyti horilkos?)🙂
Virtuvės šefė Nijolė mielai pasidalino Karštų sumuštinių su daržovėmis receptu – tai, ką puikiai galime paruošti kiekvienas savo namuose.

Karšti sumuštiniai su daržovėmis

Norma 4 sumuštiniams :
4 riekutės baltos forminės duonos
1 kiaušinis
1 v.š su kaupu majonezo
50 g fermentinio sūrio
¼ paprikos
½ mėlyno svogūno (jis švelnesnis)
1 pomidoras
žiupsnelio druskos ir čili pipirų

Dubenėlyje išplakame kiaušinį. Įberiam druskos ir prieskonius (visai nebūtinai čili – galite naudoti jums įprastus, kuriuos dedate daržovėms pagardinti). Dedam majonezą , išplakame.
Į plakinį sudedam tarkuotą fermentinį sūrį.

Daržoves – paprikas, svogūną ir pomidorą – supjaustome kubeliais ir , sudėję į paruoštą plakinį, išmaišom.

Paruoštą masę užtepame ant forminės duonos.

Sumuštinius, sudėję ant kepimo skardos, kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 7-10 minučių.

Paprasta, bet neprasta. Greitai ir laaaabai skanu – esu ragavusi ir be paprikos, bet su daug pomidorų.Skanu ir karšti ,ir šalti (vienos kelionės metu, draugė visą kelią mane jais maitino :)). Jei labai norisi, galima įdėti kumpio, pievagrybių. Traški duonelė su puriomis daržovėmis – puiki vakarienė, o vaikams – tiesiog mini pica🙂

Štai jums ir netrukus ateisiančio advento vegetariškas patiekalas.

7 mintys apie “Karšti sumuštiniai su daržovėmis

  1. Labas Rytas! Kai perskaiciau si receptuka, net is dziaugsmo pasokau!🙂 Yra ir man teke tuos sumustinukus paragauti “Zvaigzdej”. Jie NEREALUS!!! Tiesiog burnoje tirpsta! Tad savo seimynai is karto pasakiau – si vakara karsti sumustiniai su darzovem! Tikrai nepatingekit! Pasidarykit! Nesigailesit!

  2. Kaip tik visos dabar sėdim ir “lapnojam” ką tik iškeptus sumuštinukus užsigerdamos kakava. Gavosi labai labai skaniai! Tikrai paprasta, bet nepaprasta!🙂

  3. O tai gal ir tų dirunų receptuką galima kur nors gauti? Ragavau Vilniuje “Leleko” (ta pati kaip chebra kaip ir “Žvaigždė”) – nerealūs. Suprantu, kad tai “paprasta” – juk bulviniai blynai. Bet gal vis dėlto yra kažkokių niuansų ir gudrybių?

    • Bandžiau ir ne kartą tą paslaptį išgauti – sako , kad visą rudenį ieško Dirunams tinkamų bulvių, bet kad ir Vilniuje ir Palangoje vienodas rado – kelia nuostabą🙂
      Būtinai parašysiu, jei ką naujo pavyks sužinoti apie tuos stebuklingus blynus, nors man labiau patinka eiti į “Žvaigždę” ar “Leleko” jų valgyti nei pačiai juos kepti namuose🙂

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s