Cukinijos ir žuvies apkepas

Girdėjau, pirmas sniegas ant Lietuvos. Tačiau pajūris – atskira respublika – žolė žaliuoja, voverės po medžius laigo, gėlės vazonuose žydi, smilgos siūbuoja… Tiesiog gėris !
O vitrinose – jau Kalėdos.
Pradėjau ir aš kuistis po rankdarbių dėžutes ir svajoti apie dovanas draugams bei artimiesiems.
Tačiau lauktuvėms iš Tailando parvežti prieskoniai (džiovinti svogūnai, česnakai, čili ir krevetės) nedavė ramybės, be to, norėjau išbandyti naują kepimo formą, todėl įsisukau į virtuvę. Paruošiau tokį labai floristinį cukinijų ir žuvies apkepą🙂

Cukinijų ir žuvies apkepas

Apkepui reikėjo:
menkės filė apie 200 g
cukinijos apie 1 kg su oda
1 svogūno
2 skiltelių česnako
saliero šaknies
1 pomidoro
1 v.š. kaparėlių
prieskonių žuviai, druskos, aliejaus

Apkepo „surišimui“
1 kiaušinio
1 stiklinės pieno
2 v.š miltų
50 g fermentinio sūrio

Žinia, kad galima viską susmulkinti, sudėti į formą, užpilti padažu ir kepti. Tačiau šiandien prasimušė kūrybiškumas🙂 , todėl dariau kiek kitaip.
Pas tokią močiutę nusipirkau cukiniją, tai norėčiau parašyti, kad – nulupam odą, bet man ją teko tiesiog nukapoti… Jei turite jaunų ir gražių cukinijų, tai galite net nelupti. Manoji dar ir geltona pasitaikė🙂. Iš cukinijos pridrožiu tokių „liežuvių“ – jei kuris ir skylėtas – nebėda. Tą likutį, iš kurio nieko doro neišsipjauna, supjaustau bet kaip ir, kartu su pjaustytu svogūnu ir česnaku, dedu į kepimo formos dugną, prieš tai įpylusi šlakelį aliejaus, apibarstau tailandietiškais prieskoniais ir kaparėliais. Sakysit – kur mums jų paimti? Gal turite ką nors „macnumui“ – truputį čili ar austrių padažo  – tik nepadauginkit, nes visi produktai švelnaus skonio – neužmuškite🙂.
Iš tų cukinijos juostelių suku ritinukus. Kam? Kad gražiau būtų🙂 ir sustatau kepimo formoje ( cukinija visai nesipriešina šitaip raitoma ir draugiškai ritinėlis prie ritinėlio užpildo formą).
Menkės (gali būti ir kitokia žuvis) filė pabarstau prieskoniais ir perpjaunu išilgai, o po to gabaliukais skersai, kad būtų ritinėlių aukščio. Sukaišioju tarp ritinėlių.
Padrožiu saliero ir sukaišau į ritinėlių viduriukus.
Kadangi trūksta spalvos (jei jūs vyniosite cukiniją su odele, tai matysis žali kraščiukai), supjaustau skiltelėmis pomidorą ir sukaišau į tarpelius.
Truputėlį druskos, 100 ml vandens (kad pradėtų troškintis) , uždengiu formą folijos lapu ir taip kepu orkaitėje apie 20 min 180 laipsnių karštyje.
Pasiruošiu padažą – išplaku kiaušinį su žiupsneliu druskos, įmaišau miltus, atskiedžiu pienu ir smulkia tarka sutarkuoju fermentinį sūrį. Užpilu ant apkepo.
Kepu dar 20-30 minučių. Išėmusi iš orkaitės, apibarstau smulkintais krapais ( prie žuvies jie labai tinka).
Man atrodo patiktų net ir tiems, kurie nemėgsta žuvies – toks „nekošinis“ apkepas – ritinėliai puikiausiai išsilaikę ir panešėja į makaronų vamzdelius – net ir vaikus galite apgauti, kad ne cukiniją valgo🙂.
Dar viena žuvies diena…

 

2 mintys apie “Cukinijos ir žuvies apkepas

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s