Kalakutiena, paruošta tailandietišku stiliumi

Kaip puiku, kad yra žmonių, kurie kavą verda prieš tai ją sumalę rankine mašinėle – trakšt-trakšt, trakšt- trakšt – ir po namus pasklinda būsimos kavos  preliudija. Espresso aparato skleidžiami garsai ir kvapai įtraukia į ištisą simfoniją, kurios finalas – mažytis porcelianinis puodelis kavos. Ir aš visai esu ne Italijoje🙂, o pas draugę anapus plaušės, klausausi įspūdžių iš Tailando, žiūriu nuotraukas, grožiuosi lauktuvėmis ir niurkau pasiutusiai storą ir mielą katiną Britą.
Grįžusi iš svečių, ruošiu kalakutieną , pabandžiusią bėgti lig Tailando ( iš kaimo bėgusią, miesto nepavijusią :))

Kalakutiena, ruošta tailandietišku stiliumi

4 -5 asmenim reikės:
500 g kalakutienos krūtinėlės
1 stiklinės ryžių
1 didelės morkos
imbiero šaknies dydžio sulig nykščiu
1 saliero stiebo
¼ paprikos
kelių skiltelių česnako
10-12 džiovintų slyvų (esu tikra, kad jų Tailande nededa :))
sojos padažo
1/3 – ½ a.š. čili ir česnako padažo
prieskonių mišinio, kuris jums labiausiai kvapnus (mairūnas,kuminas,ciberžolė,pipirai…)
1 a.š. krakmolo (geriau kukurūzų, bet iš kur mūsų kaime jų gauti…)
aliejaus kepimui

Sąrašas ilgas, bet jeigu viską susvertume ir suskaičiuotume, tai virš 15 lt neišliptumėm. 4-5 asmenims🙂 .
Pradedu nuo daržovių paruošimo – morką nuskutu ir supjaustau plonais šiaudeliais (turiu specialią pjaustyklę, bet galima ir rankomis), imbierą su paprika pjaustau irgi šiaudeliais. Salierą ir česnaką – plonomis riekutėmis.
Kalakutienos krūtinėlę supjaustau riekutėmis, o po to susmulkinu iki juostelių. Nesistengiu to daryti itin preciziškai – siekiu, kad būtų nedideli vieno kąsnio gabalėliai.
Užkaičiu vandenį ryžiams – kai jis užverda, suberiu nuplautus ryžius, pasūdau, užvirinu ir išjungiu ugnį. Uždengiu dangčiu ir palieku brinkti.
Į gilesnę keptuvę pilu aliejaus – kai įkaista, suberiu prieskonius ir kelias sekundes pakepinu. Beriu visas daržoves. Neturiu tikslo jų sukepinti – tiesiog noriu, kad apsitrauktų ir išleistų savo sultis.
Sudedu kalakutieną. Maišau, kol visi gabalėliai pabąla. Pabarstau druska. Mėsa išskyrė savo sultis – jose pamaišydama dar pakepinu ir užpilu vandens. Kalakutiena su daržovėmis neturi nuskęsti – tiesiog turi pasitroškinti ,uždengus dangčiu, kokias 8-10 min.
Pats laikas patikrinti ryžius. Jeigu jie jau tinkami, nupilam vandenį ir ryžius pridengiam dangčiu.
Reikia baigti ruošti kalakutieną – jei skystis, kuriame ji troškinosi išgaravęs, puodelyje vandens išmaišau šaukštelį krakmolo (jei neišgaravęs – į 1/3 puodelio vandens dedam krakmolą) ir supilu ant troškinio.
Įpilu sojos ir čili padažo – nepadauginkite – geriau per kelis kartus vis paragaujant. Man patinka, kad aštroka – o ir prie švelnių ryžių aštrumas labai tinka.
Sudedu džiovintas slyvas – jeigu jos labai didelės – supjaustau.
Dar kelios akimirkos – kol krakmolas sutirština padažą, ir tailandietiško stiliaus kalakutiena su ryžiais jau keliauja į lėkštes.

Švelnūs kvapnūs ryžiai keičiasi vietomis su traškiu imbieru, salsva morka ir kalakutiena. Neabejoju, kad įsidėsite dar ryžių, kad nepaliktumėte nei lašelio kvapnaus ir aštroko padažo, o jeigu valgysite pagaliukais – bus jums kantrybės pamokos, kol išgaudysite visus ryžius.

Noriu į Tailandą…

 

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s