Labai šokoladinis tortas

Ar mėgstate savo gimtadienius?
Neklausiu ,ar mėgstate gauti dovanų, gėlių ir gražių žodžių, bet kaip pasitinkate savo gimimo dieną – su džiaugsmu ar galvos skausmu?
Šiandien su draugėmis kalbėjomės šia tema. Prieš gimimo dieną paprastai organizmas būna kaži ko pasišiaušęs ir nelaimingas, apninka globalinės katastrofos nuojautos ir nugyventų metų inventorizacija. Kuo arčiau ta diena, tuo daugėja klausimų – su kuo, kur, ką ruošti, kiek kainuos – galų gale – kuo puoštis. Tiek daug klausimų dėl vieno vakaro , kai tas vakaras lyg ir turėtų būti šventė pačiam… Po kiekvieno gimtadienio sakydavau – viskas, daugiau nebešvęsiu, nes kai jau baigiu maisto programą ir galiu ramiai prisėsti, svečiai pradeda skirstytis. Bet praeina metai ir vėl galvoju – draugų su metais mažėja, todėl geriau jau paorganizuosiu vakarėlį, kol dar galim švęsti…

Vakar buvo draugės pusiau jubiliejus🙂. Turėjau planą įgriūti ryte su tortu į svečius. Tačiau net ir geriausi norai ne visada išsipildo, todėl tik šiandien ragavome Labai šokoladinio torto praėjusio gimtadienio proga…

Labai šokoladinis tortas

Tešlai reikės:
4-5 kiaušinių
4 v.š. kakavos
200 ml vandens
2,5 stiklinės miltų
0,5 stiklinės aliejaus
1 stiklinė cukraus
1,5 a.š. kepimo miltelių

Kremui:
1 indelis kondensuoto pieno su cukrumi
300 ml neriebios grietinėlės (arba 1/2 pieno ir ½ riebios grietinėlės)
5 v.š. kakavos

Pradedam ruošti kremą. Į puodelį supilam kondensuotą pieną ir grietinėlę. Įberiam 5 šaukštus kakavos ir, maišant, užvirinam. Virinam kol kremas sutirštės – 7-10 min. Turi nelikti jokių kakavos gumulėlių, todėl mediniu šaukštu į puodo šonus vis juos sutrinam. Sutirštėjusį kremą, uždengiam dangteliu ir paliekam vėsti.

Pradedam ruošti tešlą – į mažą puodelį pilam vandenį, suberiam 4 šaukštus kakavos ir šaukštą cukraus. Išmaišom ir užvirinam. Kakava ir cukrus ištirpsta. Paliekam atvėsti (šį skystį reikės pilti ant kiaušinių – jei bus per šiltas, kiaušiniai išvirs :)).
Trynius gerai išplakam (ištrinam) su cukrumi . Nedidele srovele , maišydami, pilam aliejų. Po truputį pilam ištirpintą kakavą (kai jau pirštu nebejaučiat, kad šilta). Po truputį dedam miltus ( aš kitą kartą dėsiu 2 stiklines). Tešlos masė kietoka ir tąsi. Dubenyje išplakam kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos, dalimis sujungiam su tešla.
Kepam apie 40 minučių 170 laipsnių karščio orkaitėje. Formelę teisingiau būtų rinktis lygiais kraštais. Iškloti kepimo popieriumi (aš kepiau lateksinėje, tai dugną ir šonus patepliojau aliejumi). Mediniu pagalėliu patikrinam ar tešla nekimba prie jo – jei nekimba, išimam iš formos, atvėsinam.
Kadangi mano formelė labiau į aukštį, o ne į plotį, iškeptą pyragą perpjoviau į 3 „blynus“ – jei jūsų forma platesnė, galite pjauti į 2 dalis. Ant pirmos dalies tepame paruoštą kremą, dedame kitą dalį. Viršų ir šonus plataus peilio pagalba užglaistome kremu.
Torto puošimas – jūsų fantazijai. Aš plačiu peiliu priliečiu paviršių ir atkeliu – taip paviršius gaunasi lyg mėnulio🙂. Galite apibarstyti kokoso drožlėmis ar skaldytais graikiniais riešutais. Aš apibėriau įvairių sėklų mišiniu, bet apie jį – kitą kartą. Dedam į šaldytuvą – geriausia nakčiai.
Torto sudėtyje – 9 šaukštai kakavos, o kakavoje gausu mineralinių medžiagų , B grupės ir E vitaminų, o antioksidantų 3 kartus daugiau nei žaliojoje arbatoje ( ir truputį daugiau nei raudonajame vyne) – įsivaizduojate, jei gabalėlį torto su puodeliu arbatos ar taure vyno…gėris visam organizmui🙂

Turiu prisipažinti, kad iš pirmo karto tortas nepavyko – perpjovusi pyragą, supratau, kad neįdėjau kepimo miltelių, todėl mano siurprizas kiek vėlavo, bet, kad ir pavėlavęs, labai tiko mano juodaplaukei rudaakei draugei . Tegul mintys, kylančios valgant  šokoladinį tortą, nuneša  braziliškos sambos ritmu…

 

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s