Šarlotka arba lenkiškas obuolių pyragas

Rašau jums is Varšuvos. Šį kartą atradau Varšuvą įpatingą – nuostabus oras, rudenėjantys parkai ir skverai (o jų čia gausu net ir pačiame miesto centre), stilingos damos ir meniškai madingas jaunimas, begalės kavinių, reklamų ir sirenų gaudesio. Nuostabus čiuzančių po kojomis lapų kvapas tarsi nugludina pokario architektūros kampuotumą – vaikštinėju ir viskuo gėriuosi. Dar kas džiugina – net ir visiškai senučiukės ponios tipena su bateliais – tokios visos su šukuosenomis, mažomis rankinėmis, paltukais – jokių striukių ir patogių batų – čia Varšuvos damos!
Kokioje šalyje bebūčiau, visada džiugina akį nuo pat ryto pilnos kavinės žmonių- man labai gražu matyti, kai susirenka pagyvenusios damutės rytinės kavos ir pyrago.
Beveik kiekviename meniu – “Šarlotka” – tradicinis lenkų obuolių pyragas. Radau daugybę receptų o galvojau, jei jau tradicinis, tai turi būti vienintelis:-) .

Šiandien – klasikinis Šarlotkos receptas.

Reikės:
2 kg obuolių,
12 a.š. cukraus
vanilinio cukraus,
50-100 g razinų
1 a.š cinamono

Tešlai:
3 stiklinės miltų (stiklinė yra 200 ml !)
1 a.s.kepimo miltelių
1 stikl. cukraus
250 g margarino arba sviesto
4 kiaušiniai

Pradžioje pasiruošiam tešlą, kad ji galėtų pastovėti šaldytuve, kol ruošim obuolius. Ant didesnės lentelės išberiam miltus su kepimo milteliais ir 3/4 cukraus. Ant miltų gabaliukais sudedam sviestą ir, didelio peilio pagalba sukapojame( as dariau paprasčiau – teatleidžia man lenkų damos – miltus su kepimo milteliais ir 3/4 cukraus suberiu į dubenį, burokine tarka sutarkavau margariną ir rankomis sutryniau, kol liko tokie riebūs trupiniukai). Toliau i tešlą dedam 1 pilną kiaušinį ir 3 trynius. Minkom tol, kol pasidaro vienalytė tešla – pradžioje man atrodė, kad ji per sausa ir nesusijungs, bet pavyko puikiai. Suvyniojam tešlą i foliją ar plėvelę, dedam į šaldytuvą 3 valandom (aš laikiau, kol paruošiau obuolius🙂 ).

Pasiruošiam obuolius- nulupam, išimam sėklas ir supjaustom skiltelėmis. Užberiam cukrų – jei obuoliai ne antaniniai – cukraus dėkite mažiau. Į gilią keptuvę dedam šaukštą sviesto, suberiam obuolius su cukrumi ir atsargiai pakepiname ( patroškiname). Suberiam razinas (aš jų neturėjau, tai ir nedėjau🙂 ) ir cinamoną. Obuoliai neturi ištižti!image

Formos dugną išklojam kepimo popieriumi. 3 kiaušinių baltymus išplakam su 1/4 cukraus iki standumo. Didesnę pusę tešlos sutarkuojame, kad pasidengtų formos dugnas. Dedam obuolius. Ant jų- išplaktus baltymus. Ant baltymu – likusią dalį tešlos.
Kepame orkaitėje 175 laipsnių temperatūroje apie 1 valandą. Jeigu matote, kad viršutinis sluoksnis linkęs apdegti, pridenkite folija. Iškepusi pyragą apibarstom cukraus pudra.image

Nekantraudama laukiau kaip pavyks – ne savo virtuvėje, ne su įprastais produktais – man cukrus Lenkijoje saldesnis, o druska mažiau sūri, namie naudoju rupesnius miltus o čia turėjau tokius kaip pūkas, pyragui reikėjo didelės formos, bet teko kepti dalį – stikliniame dubenyje , dalį- latekso formoje:-)
Nežiūrint i trukdžius, pyragas pavyko – toks tikrai klasikinis. Nurodyta norma didele – ir patys valgėme ,ir kaimynus lietuvius vaišinome ir dar liko. Puikiai dera storas obuolių sluoksnis su trapia tešla. Taigi, Varšuva kvepia ir Šarlotka…image

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s