Žydiška žuvienė ir kepta menkė su raudonu sijonu

Gamta mums padovanojo gražų rudenį – daug saulės, truputį lietaus, nepašėlusius vėjus. Jokių potvynių ar žemės drebėjimų – kas sakė, kad Lietuvoj blogai gyvent…
Nėra vėjo – bus žuvies. Baltijos jūra ir vietos žvejai su savo laivėmis labai jautriai reaguoja į oro sąlygas – čia jums ne prekybos centras, kuriam vienodai – audra lauke ar saulė. Kadangi, sakė, ruoniai visas lašišas išgaudė, tai iki Kalėdų valgysim menkę (jei Dievas duos orus o Neptūnas žuvies). Girdėjau, kad Norvegijoje menkė brangesnė už lašišą – džiaugiuosi, kad ne Norvegijoj gyvenam – kiek gi gali tą lašišą valgyti🙂. Žvejai sako, kad menkė visus blogumus kaupia kepenėlėse ( va jums ir delikatesas), o mėsytė (gerai skamba – žuvies mėsa :))labai sveika. Panašu, kad bent iki Kalėdų gyvensime sveikai🙂.

Viena bėda su ta menke, kad jei perki 1 kg žuvį, ją išdorojus lieka 400 g filė . Išsimeta 600 g svorio. STOP ! Išmesti galima tik vidurius  ir žiaunas. Visa kita – į puodą.
Pora valandų – ir garuoja nuostabi žuvienė ( jei turite ir kitokios žuvies – tiks).

Iš anytos išmokau virti žydišką žuvienę. Bandžiau išklausti kodėl ji žydiška vadinasi, sako – dar kai jauna buvau viena žydė taip virdavo…


Tai taip ir vadinu – Žydiška žuvienė.


Į 5 litrų puodą (į didesnį, jei turite DAUG žuvies) sudedu 3-5 menkių galvas, stuburus, uodegas . Žuvienei patinka įvairių rūšių žuvys viename puode – šį kart kartu virs ir žiobrio liekanėlės. Užpilu vandeniu, kad apsemtų, ir užverdu. Nuimu putas , ugnį sumažinu ir verdu mažiausiai 2 valandas. (Verda ji savarankiškai – nereikia stovėti, tik kartais vandens papildau, jei nuverda; dangčio nededu).

Į tą ne itin žavios išvaizdos viralą dedu : druskos,maltų juodųjų pipirų ( negailiu), imbiero šaknies kaip mažasis pirštelis, svogūną (jokių morkų!), pipirų mišinio, truputį čili (man jau vien rašant burna liepsnoja J). Prieš pabaigą dedu daug krapų ir slaptą ingredientą – laimo lapų – nežinau ar būna jų pirkti Lietuvoj, bet iš rytų šalių lauktuvėms galite užsiprašyti. Jei jau ne laimo lapų, tai dedu citrinžolę (jos puikiai auga darže). Na, apie laimo lapus ir citrinžoles aš čia pati prikūriau – kur jau ten pokariu tokios brangenybės…
Paragaukite – žuvienė turi būti sodri ir gerokai aštri. Nukošiu žuvienės turinį per kiaurasamtį, išverdu gerai nuplautas bulves su lupenomis (ta žydė gyveno Žemaitijoj), pilstau į dubenėlius – į juos po žiupsnį krapų ir šaukštą grietinės.

Tai, kas liko kiaurasamtyje – neišmeskit. Jei netingit – nukaulinėkite – jei ne patys suvalgysite, tai katinui atiduosite .

Tokia žuvienė, prisikandant bulve  – labai soti ir „uždeganti“  – net fotoaparatas aprasojo🙂

Jei nepasisotinote – siūlau pabaigti ruošti menkę, juk mums dar liko filė. Jau buvo menkė su žolelių plutele, dabar – „ta pati panelė, tik kita suknelė“  -(šį kart sijonas)

Kepta menkė su raudonu sijonu:

  • menkės filė ( 2 asmenims apie 300-400 g)
  • druskos,
  • pipirų (prieskoniuojant žuvį visada reikia saiko – geriau mažiau nei per daug)
  • kelių šaukštų miltų,
  • aliejaus kepimui;

Sijonui :

  • 2 morkų,
  • 2 pomidorų,
  • ¼ raudonos paprikos,
  • 10 cm poro,
  • krapų, druskos, cukraus, pipirų ir aliejaus kepimui;

Papildomai – ryžių, arba jei dar turite virtų bulvių su lupenomis( galima griežinėliais pakepti šalia žuvies).

Jei bulves suvalgėte su žuviene, išsivirkite ryžių (1/3 puodelio ryžių 2 asmenims).

Morkas nuskutame , supjaustome lazdelėmis (smulkiau nei bulves „fries“- man nepatinka tarkuotos burokine tarka morkos – nekoks vaizdelis). Į įkaitintą keptuvę su trupučiu aliejaus (3-4 v.š.) dedam morkas, apkepiname. Tuo tarpu susipjaustom porą, pomidorus, papriką ir viską kedam apkepti. Pabarstom druska, žiupsneliu cukraus, pipirais. Pomidorai išskiria savo sultis ir jose visas daržoves patroškinam, uždengusios dangčiu.
Žuvį apibarstom druska , pipirais ( tiktų truputis citrinžolės), apvoliojam miltuose ir kepam aliejuje po 2-3 min iš abiejų pusių.
Kaip ir nieko mandro, bet skanu – švelnaus skonio žuvis puikiai dera su ryškesnio skonio daržovėmis . Bulvės ar ryžiai – jūsų pasirinkimas.

 

Sveikai pavalgėme šiandien🙂

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s