Puiki diena ir kiaulienos kepsneliai

Sėdau rašyti jums apie nuostabų rytą, kai saulė tingiai kyla per rūką, kai  medžiai, lyg stebėdamiesi savo lapų spalva, bijo net pajudėti, kai jūra gaudo rytinius saulės spindulius ir žaidžia jais savo smulkutėse bangelėse. Rytas, žadantis nuostabią dieną…
Šiandien gavau laišką. Skaitau ir verkiu. Verkiu ir juokiuosi. Vėl skaitau. Laišką iš klasioko, kurio nemačiau kokius 26 metus. Vasaros pradžioje susibėgome pasimatyti su juo, atvykusiu iš tolimos Kanados . Braidžiojom po mūsų mylimą Vilnių, gėrėm vyną, plepėjom nepailsdami ir juokėmės …Juokėmės, kad  gyvenimas mūsų nepakeitė, kad viskas  – „iš meilės auga ir gerumo, iš pagalvojimo balsu – turbūt ne dėl savęs esi, esi turbūt dėl ko nors kito..“(kaip gera pacituoti J.Marcinkevičių)
Tikiuosi, ryšys su Kanada plės ir  receptų geografiją – visada smalsu ką ir kaip valgo svečiose šalyse.
Kad jau visai nenuplasnočiau į kosminius tolius, pietums paruošiu gerokai „žemiškesnių“kepsnelių iš kiaulienos  :).


Kiaulienos kepsneliai – 4 asmenims reikės
0,5 kg (1 vnt. )kiaulienos išpjovos
5 pipirų mišinio ir paprikos miltelių, druskos
aliejaus kepimui
Garnyrui : keptas moliūgas ir paprikų užkandėlė
1 kg moliūgo, druskos ir pipirų jam paskaninti ,aliejaus iškepti

 

Paprikos užkandėlė – ją ruošiau pagal „komentaruose“  atsiųstą receptą :

4-5 vnt. paprikų
1,5 a.š. druskos
0,5 a.š. maltų pipirų
3 skiltelės česnako, ½ šaukštelio mėgstamų žolelių
4 v.š. obuolių arba vyno acto
8 v.š. aliejaus
(aš dar įdėjau 1 v.š. cukraus, o aliejaus galėtų būti ir mažiau)
Kadangi paprikų užkandėlę reikia pasidaryti anksčiau, kad spėtų pasimarinuoti, pradėsiu nuo jos. Paprikas dedam į 230-250 l karščio orkaitę kol odelės pradeda tamsėti arba atsiskyrinėti . Iš orkaitės dedam į polietileninį maišelį, palaikom – odelės nusilupa kaip kojinė (man ne itin pavyko – gal per trumpai pakaitinau, o ir šiaip karštą papriką dėti į polietileną pasirodė „neskanu“ – juolab, kad daugėja informacijos, kaip šiluma keičia plastmasės sudėtį – net ir šiltai laikomus buteliukus su vandeniu). Vienok reikia nulupti paprikos odeles🙂
Paprikas supjaustome juostelėmis, prieš tai išėmę sėklytes.
Išverdam marinatą ir juo užpilam paprikas. Paliekam pastovėti bent 12 val, kad atsiskleistų visi skoniai. Laikyti galima porą savaičių .
Puiki užkandėlė – labai pravartu turėti šaldytuve, kad reikia ko nors „su charakteriu“. Nelabai galiu valgyti paprikas, bet šitaip paruoštos paprikos daug lengviau virškinamos.

Ruošiu kepsnelius – kiaulienos išpjovą supjaustau 2-3 cm kiek įstrižais gabaliukais, padėjusi ant lentelės, su peilio plokštuma paformuoju. Jokių „mušimų“ ar „padaužymų“. Apibarstau prieskoniais, druska. Galima mėsą pasiruošti iš vakaro . Į keptuvę pilu aliejaus ir kepu kepsnelius po kelias min iš abiejų pusių. Jei duriant šakute dar vis bėga rausvas skystis – pakepkite kol skystis bus bespalvis .Neperkepkite – mėsa „atsidėkos“ jums savo minkštumu.
Tuo pat metu pakepu skiltelėmis supjaustytą moliūgą – tai irgi neužtrunka – kelios minutės ir jūsų pietūs paruošti.
Nesu didelė mėsos (ypač kiaulienos) mėgėja, bet išpjovą labai lengvai ir greitai galima paruošti. Jei dar paprikos užkandėlė „neprinoko“, galite valgyti su marinuotais agurkėliais ar krienų padažu. Šį kart turėjau gerą saują špinatų – 1 min įmečiau šalia kepamos mėsytės.
Skanaus!
Ką tik gavau kvietimą į parodos atidarymą ir vynų degustaciją – juk sakiau, kad nusimato puiki diena🙂 (tikiuosi ir puikus vakaras)

1 mintis apie “Puiki diena ir kiaulienos kepsneliai

  1. Marinato VIRTI NEREIKIA paprikų užkandėlės recepte! Šį marinatą galima panaudoti ir su mūsų mėgiamais moliūgais-moliūgą supjaustom 1-1.5cm storio skiltelėm,sudedam ant skardos ir patepam šiuo marinatu.Kepam180 laipsnių orkaitėj 20-30 min.Štai čia yra skirtumas dėl cukraus,jei moliūgas nesaldus- marinatą pasaldinam.Skanaus

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s