Moliūgų ir varškės apkepas

Šiandien nusiplūkiau begelbėdama vakarykštį moliūgą. Pasižadėjau, kad daugiau neprapjauto nepirksiu (nors prieš tai pirktą naudojau visą savaitę, atsipjaudama kiek tai dienai reikia). Teko skubėti lyg Šarlio Pero pelenei, kad karieta nepavirstų moliūgu (mano atveju, kad moliūgas nepavirstų vertas tik šiukšlių dėžės…). Gelbėjimo planas pavyko, bet rytoj moliūgo nevalgysiu tikrai.

Greičiausias darbas – trinta moliūgų sriuba, bet apie ją jau rašiau, tik nuotrauką šiandien pridėsiu, nes dariau ir fotosesiją J.
Jau rašiau, kad anyta atnešė moliūgų apkepo receptą. Ji jau kepė pagal jį ir mane vaišino. Nesakyčiau, kad nepatiko, bet kažkoks nesubalansuotas man pasirodė. Truputį pakeičiau proporcijas ir siūlau savo variantą ( anyta sakė, kad labai labai skanus )

Moliūgų ir varškės apkepas:

1 stiklinė manų kruopų
3 v.š. cukraus
300 g varškės (aš dėjau 200 g trintos varškės ir 100 g panyro)
gerą saują razinų
1 stiklinė pieno
2 kiaušiniai
moliūgo minkštimo (kubeliais supjausčius sudėjau į 700 ml stiklainį –  svoriu apie 500-600 g)
nubrauktas šaukštelis kepimo miltelių
Cukatams – 2 apelsinų žievelės, 1 stiklinė cukraus, 1 stiklinė vandens

Apie cukatus : apkepui naudojau ¼ paruošto kiekio. Galite ir visai jų nedėti – jei sugalvojote kepti apkepą, o cukatų neturite pasiruošusios, užtruksite, nes žieveles reikia gerokai numirkyti vandenyje (aš palaikiau 2 val, bet nepakenktų ir per naktį), susipjaustyti ir pavirti cukraus sirupe. Jei nusprendėte pasidaryti cukatų (o jų turėti šaldytuve pravartu), tai susipjaustykite žieveles juostelėmis (šiuo atveju – kubiukais). Į puodelį suberkite cukrų ir supilkite vandenį, žieveles ir ,vis pamaišant ,pavirkite ant labai mažos ugnies, uždengusios dangčiu, kad žievelės suminkštėtų ir sugertų i save visą cukrų.
Į dubenį sudėjau varškę, manus, 2 v.š.cukraus, trynius ir užpyliau stikline pieno. Palikau, kad manai išbrinktų. Tuo tarpu moliūgą supjausčiau kubeliais ir, įpylusi šlakelį aliejaus ir užbėrusi šaukštą cukraus, pakepinau(patroškinau) kol moliūgas tapo nebe matinis o skaidrus, sudėjau cukatus, išmaišiau ir palikau, kad atvėstų. Į dubenį su varške sudėjau razinas ir viską išmaišiau. Atskirai išplakiau kiaušinių baltymus – juos „kultūringai“ įmaišiau į tešlą.
Kepimo formą (aš kepiau keramikinėje) patepiau aliejumi – ant dugno ir šonelių pabarsčiau truputį manų (kad apkepas nekibtų). Kepiau 180 laipsnių 1 valandą.
Pavyko puikiai – purus, nesausas. Jei į vidų nedėjote cukatų, labiau tiks valgyti su uogomis. Aš į grietinę įbėriau truputį cukraus ir cinamono. Šilta ir kvapnu !

Rytoj laukia moliūgų uogienė (juk moliūgas ne uoga – vadinasi, moliūgienė) ir marinuoti moliūgai. Taip ,aš jį įveikiau (o jis mane pribaigė…:))

1 mintis apie “Moliūgų ir varškės apkepas

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s