Spanguolių ir moliūgų pagardas

Mano mielosios draugės ir nepažįstamosios, mamos ir damos, jų gyvenimo draugai ir palydovai –  kviečiu jungtis prie www.madamos.lt. Visą praėjusią savaitę kalbėjau su jumis, rašiau jums, kad užsukę į svečius, namus jau rastumėte ne tuščius. Draugaukime, bendraukime – ne tik apie kasdienius ir šventinius valgius, bet ir apie knygas, kiną, vyną, meną – pasidalinkime savo džiaugsmais ir gyventi bus šilčiau. Tikiu, kad šis puslapis keisis ir tobulės, bet vienas dalykas liks pastovus – mano begalinis noras, kad būtumėte sveiki ir laimingi, kad virtuvė ne gąsdintų jus, o suteiktų polėkį improvizuoti ir kurti. (Įžanginis žodis “Pradžių pradžia” jau atsidūrė puslapio apačioje)

Prieš kelias dienas sėdau rašyti apie spanguolių atsargas žiemai, juolab, kad dar ne vėlu jų nusipirkti. Esu girdėjusi daugybę būdų, kaip laikyti spanguoles , bet noriu pasidalinti su jumis,  kaip darau aš.

Mokslininkai tvirtina, kad spanguolės pasižymi didžiausia kovos su laisvaisiais radikalais geba iš tirtų skirtingų vaisių. Tai natūralus antioksidantas. Nuo senų laikų spanguolių sultys buvo liaudiška priemonė nuo šlapimtakių infekcijos.

Pats natūraliausias būdas išlaikyti spanguolių sultis – išspausti ir be cukraus laikyti kameroje, o vartoti atskiedus vandeniu santykiu 1:8.( Dr.Ann Louise Gittleman rekomenduojamos svorio metimo programos dalis – didelis kiekis spanguolįų vandens).

Aš į išspaustas sultis dedu cukraus ( dėčiau medaus, bet ne visi mūsų šeimoje jį gali valgyti) ir dalį laikau šaldytuve, o didesnes atsargas – kameroje. Vakar anyta pasiūlė spanguolinės. Kaip buvau apie tokį gėrį pamiršusi ! Pasidarykite ir jūs :

Spanguolių energetinis gėrimas : lygiomis dalimis sumaišomos spanguolių sultys, medus, brendis (jei visko po 0,5 l – turite 1,5 l sveikatos ir energijos !!!) Norėčiau priminti apie saiką – vartokite kaip vaistą, o ne kaip gėrimą.

Išspaudžiau sultis. Liko tirščiai (spaudžiant su lėtaeige sulčių mašina jų nedaug ir yra sausi), bet juk neišmesi – kiek dar vitaminų odelėse liko… Aš pasidariau Spanguolių ir moliūgų pagardą (na ir lietuviški pavadinimai ) :

apie 500 ml spanguolių išspaudų

apie 1 kg moliūgo

½ čili pipiro

½ galvutės česnako

1 stiklinė cukraus, 1 v.š druskos

Šio pagardo nepaskubinsi – reikės kelių dienų, kol sudėsite į stiklainius, bet ir dėmesio daug neprašo. Ant išspaudų supilu cukrų , išmaišau ir uždengusi palieku. Vis pamaišau praeidama. Cukrus turi ištraukti likusias sultis.( Jei šiuo momentu truputį pakaitinsite, galite turėti puikią uogienę , kurios po šaukštą labai tinka įdėti prie apkeptų moliūgų ar tiesiog į arbatą.)Su daržovių pjaustykle šiaudeliais supjaustau moliūgą, jį apibarstau druska – per kelias minutes druska ištraukia iš moliūgo skystį, tada sujungiu su spanguolėmis. Išmaišau, sudedu česnaką ir čili pipirą (geriau ne visą iš karto, nes jie būna ne vienodai pikti). Tada viską pakaitinu iki virimo ir palieku pastovėti. Kai atšąla, paragauju – gal ko trūksta. Dar kartą užkaičiu iki virimo ir sudedu į stiklainius. Kerinčios spalvos ir kvapai! Man toks pagardas tinka ne tik prie mėsos patiekalų, bet ir ant naminio sūrio.

Paskubėkite – spanguolės dar laukia jūsų !

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s