Šokoladinis moliūgų ir varškės pyragas

Šį įrašą skaitykite naująjame Ma’da’mų puslapyje, paspaudus Čia

Šį rytą pažadino garsas , panašus į fejerverkus. Nenorėdama suvokti baisios tikrovės, bandžiau galvoti – koks berazumis ką švenčia… ir supranti, kad net Palangoje 7.30 ryte fejerverkai nešaudo. Gaisras.  Tas klaikus poškėjimas, kai sproginėja stogas, atsklindantys žmonių šūksniai, greitosios sirena, tų didelių mašinų, pilančių vandenį ūžesys….Bažnyčios varpai. Pagalvojau, kad aš  jau trečią kartą tai girdžiu kaimynystėje. Stebint reportažus apie gaisrus per TV – atrodo – jie kažkur toli, beveik nerealūs, o kai tau panosėj supleška namas, užpuola mintys apie žmogaus egzistenciją ir būtį.  Visai tinkamos mintys sekmadienio rytui…

Kaip jau esu rašiusi, mūsų namuose gilios puryčių tradicijos🙂 – savaitgaliai – kiaušinienių metas. Yra šventinės ir paprastos, vasarinės ir žieminės. Kiekvieną kartą kiaušinio plakinį galima panaudoti vis kitaip – iš serijos „ką matau, apie tai ir dainuoju“. Jei kiaušinių vos keletas, o valgančių daugiau, pasitelkiu į pagalbą daugiau pieno, truputį miltų ar tarkuoto fermentinio sūrio. Šį rytą buvo plakta kiaušinienė su špinatais : (2 asmenims) šakute suplakiau 3 kiaušinius su 100 ml pieno, įbėriau truputį druskos, pipirų, supyliau į įkaitintą keptuvę su trupučiu aliejaus. Kai plakinio apačia pradėjo trauktis, subėriau gerą saują ne itin smulkiai supjaustytų špinatų, ant jų užbėriau truputį druskos, uždengiau dangčiu. Jei kepate iš daug kiaušinių – ne pro šalį būtų apversti – tiesiog kad tikrai saugiai perkeptų. Dar kelios minutės ir kiaušinienė paruošta. Kol ji kepė, pagruzdinau ruginės duonos, aptepiau sviestu ir uždėjau po griežinį pomidoro.

Tačiau šį kartą ne apie kiaušinienę norėjau jums papasakoti🙂

Yra toks magiškas laikas – sekmadienio kava, o prie kavos – sekmadienio pyragas. Tai laikas, kai galima neskubant pasišnekučiuoti savo šeimos rate, arba, pasičiupus pyragą, pabelsti i draugų duris – „čia mes – gal išvirtumėt kavos ?“ :0

Šiandien prie kavos  – Šokoladinis moliūgų ir varškės pyragas.  Jam paruošti reikės:

50g sviesto                             varškės sluoksniui : 200 g varškės

50ml aliejaus                                                             5 valg.šaukštai cukraus

100g cukraus                                                             1 kiaušinis

1 kiaušinis                                                                  1 v.š. krakmolo (geriau kukurūzų)

150g miltų

50g grietinės

3 v.š kakavos

300 g moliūgo

Kepimo miltelių, vanilės

Išsukame sviestą su cukrumi, po to pilam aliejų, vaniliną (aš nedėjau, nes ir taip viskas kvapnu), grietinę, įmušam kiaušinį ir mikseriu išplakame. Į miltus suberiam kakavą, kėlimo miltelius (0,5 a.š.). Moliūgo minkštimą sutarkuojam smulkia tarka (aš tai iš moliūgo išspaudžiau sultis – jas išgėriau, o tirščius sudėjau į pyragą ) ir nuspaudžiam sultis. Dedam į tešlą, gerai išmaišom.

Kitą dalį tešlos ruošiame taip: varškę ištriname su cukrumi, kad nebūtų gumuliukų (aš perku „Žemaitijos pieno“ Varškės gaminį – nepamainomas produktas skubantiems), įmaišome kiaušinį, krakmolą.

Orkaitę įkaitinam iki 180 laipsnių. Formą išklojam kepimo popieriumi (aš kepiau lateksinėje kekso formoje – joje kepant popieriaus nereikia). Pradžioje dedam tešlą su kakava, po to – varškinį sluoksnį, vėl kakavinį, vėl varškinį. Viršus turi būti kakavinis. Galima, paėmus medinį iešmelį pavingiuoti po tešlą – atpjovus pyragą, matysis linksmos baltos bangelės. Kepame apie 50 minučių.

Kai skaičiau šį receptą, pagalvojau – na jau ne – tiek visokių produktų reikia turėti, o dar dvi tešlas reikia ruošti… Suviliojo tas moliūgas sudėtyje. Ir nenuvylė. Visų produktų reikia po nedaug ir nereikia bėgti į parduotuvę ko nors specialiai pirkti. Abi tešlos dalys paruošiamos labai greitai ir paprastai. Ir tas kvapas, kuris pasklinda po namus – stebuklingas ! Kvepia molūginiu šokoladu…

3 mintys apie “Šokoladinis moliūgų ir varškės pyragas

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s