Moliūgų sriuba

Spalio dvylikta.

Šį ryt  pajūrio gyventojus pažadino griaustinis ir lietus – net ir lietum nepavadinsi –tiesiog liūtis . Kelias savaites praleidau Graikijoje, Koso saloje. Nežiūrint į juos apėmusią krizę – ten šilta ir gera. Grįžau įšilusi iki kaulų ir kelias dienas ignoravau, kad reikia šiltesnius rūbelius iš spintos traukti. Sutikau ryte sveikuolį, kuris ir žiemą maudosi , sako – namie dar salčiau ir drėgniau ir nevaikščiok taip apsitūlojusi, nes žiemą prišauksi… Štai toks rytinis angliškas pasikalbėjimas apie orą

Yra daug teorijų aiškinančių ,kuriuo paros metu reikia valgyti gausiai, o kada ir visai atsisakyti maistelio. Mano jaunystės laikais sakydavo – pusryčius suvalgyk pats, pietus pasidalink su draugu, o vakarienę atiduok priešui (taip buvo naikinamos šeimos užstalės tradicijos :)). Griuvus sienoms, pamatėm, kad tie kapitalistai raito vakarienei kepsnius dar vynu užsigerdami. Žiūrėkit italai, prancūzai – rytais kava su dviem kąsniais, jau nuo pusiaudienio visi laksto po gabalą bageto įsikandę, o vakare – gražu pažiūrėt kaip puotauja (nenuostabu, kad rytais jie dar sotūs :))! Pagal ajurvedą – maistą geriausiai virškina, kai saulė pakilusi aukščiausiai.

Kiek tų teorijų bebūtų, vienas dalykas tikras – vienam neskanu valgyti.

Kadangi šiandien likau viena namuose, tai nusprendžiau pasisotinti vakar virta moliūgų sriuba ir rieke naminės duonos (kad ir kokia skani Graikijoje duona, vis tiek savo keptos pasiilgau). Aš sriubas verdu be bulvių ir be mėsos – kai taip pasakiau svečiams iš Maskvos, nepatikėjo – teko virti daržovių sriubą ir  vaišinti. Jiems patiko.

Moliūgų sriubai į puodą įpilu apie 1,5 litro vandens. Kol jis užverda, nuvalau daržoves. Pradžioje dedu storokais griežinėliais 2 vidutines morkas, supjaustau apie 5 cm saliero, ketvirtį paprikos, 3 griežinėlius aitraus pipiro, sudedu 1 kg susmulkinto moliūgo (labai persistengti nereikia – pradžioje atrodo, kad jis netelpa į puodą bet neskubėkite prisipilti vandens, nes moliūgas greitai subliūkšta). Druskos, pipirų – mėgstu aštresnes sriubas, todėl dedu kelis griežinėlius imbiero. Jeigu norite tirštesnės ir labiau vientisos sriubos, galite įmesti porą bulvių.  Prieš smulkinant, nupilu sultinį, kad nesitaškytų – po to supilu atgal tiek, kokio tirštumo norisi (tik neišpilkit jei liko – tai puikus daržovių sultinys ir jį bus galima dar panaudoti). Į daržovių sriubą labai tinka įdėti gabalėlį sviesto (aš naudoju ghi ) arba truputį grietinėlės ir pasikepinti baltos duonos traškučių. Aš tai atsiriekiau ruginės duonos, aptepiau ją sviestu ,apibarsčiau smulkintais krapais. Karališka vakarienė per 20 minučių !

Ateina draugė apžiūrėti mano naujojo pirkinio – einu ką nors susuksiu prie vyno, bet apie tai – rytoj.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s